Aanhanger rijbewijs (BE)

Ook voor uw rijbewijs BE kunt u bij Rijschool Gerard Derksen terecht. U lest in een Mercedes C-Klasse met twee assige middenas aanhangerwagen.

De dagcursus van de BE begint ’s ochtends met een uur theorie en kennis over de lescombinatie. Daarna gaat u lessen, in de middag is er een korte lunchpauze.Hierna wordt de dagcursus weer hervat met aansluitend het BE examen.

Prijzen

Auto met aanhanger rijles per uur (BE) € 75,-
Auto met aanhanger examen (BE) € 275,-

Dagcursus aanhanger BE € 600,-

Werkwijze praktijkexamen
Tijdens het examen komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Theoretische vragen over de kentekens van auto en aanhangwagen en of lading.
  2. Aankoppelen en controle van het voertuig
  3. Rijden in het verkeer met bijzondere verrichtingen
  4. Na bespreking met de instructeur

Wat moet je bij je hebben op het aanhanger praktijkexamen

Een geldig rijbewijs B
Een oproepkaart voor het examen.

Waarom rijbewijs BE (aanhanger)

In de praktijk blijkt nogal eens dat bestuurders van een combinatie van een personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikken. Wie bijvoorbeeld met een hele zware caravan, een paardentrailer of een boottrailer wil gaan rijden, moet het rijbewijs BE hebben. Aan de hand van de volgende voorbeelden kunt u eenvoudig controleren welk rijbewijs vereist is voor de verschillende combinaties.

Rijbewijs B

Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kilo. In bepaalde gevallen is met alleen rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kilo. Dat kan alleen op twee voorwaarden.

  1. De aanhangwagen mag inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het motorvoertuig dat de aanhangwagen trekt.
  2. De toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kilo.

Rijbewijs BE (aanhanger)

Met rijbewijs BE (aanhanger) bent u niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die u mag trekken. Let wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (maximale trekhaaklast). Deze maximale trekhaaklast staat vermeld op het kentekenbewijs. Ook het gewicht van de totale combinatie is niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kilo bedragen. Alleen voor het trekkende voertuig geldt, dat de toegestane maximum massa niet meer dan 3500 kilo mag bedragen.